Als werkende of studerende ouder heb je vaak niet de tijd om iedere dag op je kind te passen na zijn of haar school. Het gebruik van een kinderopvang, een BSO, of een gastouder kan echter behoorlijk duur zijn als je een relatief laag inkomen hebt. In zo’n situatie biedt de kinderopvangtoeslag mogelijk de uitkomst voor je. De Nederlandse overheid biedt verschillende toeslagen aan voor Nederlanders met een laag inkomen. Dit kan gaan om mensen zonder werk, mensen met een laagbetaalde baan, of studenten. Om deze groep tegemoet te komen wordt onder meer een zorgtoeslag, huurtoeslag en kinderopvangtoeslag aangeboden. Dergelijke toeslagen maken het makkelijker om vaste lasten te kunnen blijven betalen.
Het is van verschillende aspecten afhankelijk of en in welke mate je in aanmerking komt voor een kinderopvangtoeslag als ouder. In sommige gevallen moet je hierbij ook het inkomen van een eventuele partner meenemen om de hoogte van de toeslag te kunnen bepalen. Bij de kinderopvangtoeslag is het belangrijk om deze toeslag tijdig aan te vragen. In tegenstelling tot de zorg- en huurtoeslag is het bij een kinderopvangtoeslag namelijk niet mogelijk om de toeslag met terugwerkende kracht te ontvangen. De kinderopvangtoeslag moet binnen drie maanden worden aangevraagd, anders vervalt je recht op de toeslag voor deze maanden. Het zou zonde zijn als je deze financiële ondersteuning misloopt in de eerste maanden.
Kinderopvangtoeslag aanvragen via Mijn Toeslagen
De kinderopvangtoeslag aanvragen kan via het beveiligde gedeelte op de website van de Belastingdienst. Dit gedeelte wordt Mijn Toeslagen genoemd, waarop je in kunt loggen met je DigiD. Je DigiD wordt gezien als je online identiteitsbewijs, waarmee je toegang hebt tot de verschillende websites van overheidsinstanties. Denk aan de website van de Belastingdienst, je berichtenbox met meldingen van overheidsinstanties, enzovoorts. Zo gaat de Nederlandse overheid steeds meer naar een digitaal platform om al je belasting- en toeslagzaken te kunnen regelen.
Waar de kinderopvangtoeslag aanvragen voorheen nog met een papieren formulier verliep, kun je dit tegenwoordig eenvoudig doen via een online aanvraagformulier. Bij het invullen van dit formulier dien je een groot aantal vragen te beantwoorden, met betrekking tot de kinderopvang, je gezinssituatie en je inkomen. Houd hierbij je belastingaangifte van een jaar eerder bij de hand, evenals de belastingaangifte van een eventuele partner. Deze gegevens zijn belangrijk om de hoogte van de kinderopvangtoeslag te bepalen, mocht je hier inderdaad recht op blijken te hebben.
Kinderopvangtoeslag aanvragen in een beveiligde omgeving
De kinderopvangtoeslag aanvragen gebeurt in het persoonlijke gedeelte van de website van de Belastingdienst. Het is niet voor niets dat dit deel alleen met je DigiD te bezoeken is! Je moet er immers niet aan denken dat kwaadwillende personen bij je informatie in dit deel kunnen komen. Om deze reden is het erg belangrijk om de kinderopvangtoeslag aan te vragen op je eigen computer en via een beveiligde verbinding. Wanneer je gebruik zou maken van een WiFi-netwerk zouden kwaadwillende personen je gegevens af kunnen tappen, met alle gevolgen van dien. Let bij het inloggen op Mijn Toeslagen altijd goed op het slotje in de adresbalk van de website. Dit geeft aan dat je gegevens via een beveiligde verbinding worden verstuurd. De Belastingdienst werkt enkel met websites die over een beveiligde verbinding beschikken.
Rekenhulp voor kinderopvangtoeslag aanvragen
Om het aanvragen van de kinderopvangtoeslag makkelijker te maken, biedt de Belastingdienst een online rekenhulp aan. Met deze rekenhulp kun je bepalen of je recht hebt op een kinderopvangtoeslag en zo ja, in welke mate dat is. Het kan namelijk voorkomen dat je wel recht hebt op een kinderopvangtoeslag, maar niet het volledige bedrag krijgt doordat je inkomen te hoog is. Met de rekenhulp kun je daarbij berekenen wat je toetsingsinkomen is. Bij het gebruik van de rekenhulp dien je vaak je inkomen over het afgelopen jaar in te vullen. Houd de belastingaangifte uit het afgelopen jaar dus bij de hand, evenals de belastingaangifte van je partner. Ook het inkomen van je partner kan namelijk meetellen in je toetsingsinkomen.
Een kinderopvangtoeslag aanvragen kan per kind tot maximaal 230 uur per maand. Daarbij geldt ook een maximumuurtarief voor de uren dat een kind bij de kinderopvang is. Op de website van de Belastingdienst vind je precies wat het maximum is. Dit verandert vaak per jaar.
Mocht je de kinderopvangtoeslag aanvragen lastig vinden, dan vind je achter iedere vraag een klein vraagtekentje. Wanneer je op dit vraagtekentje klikt krijg je meer informatie over de betreffende vraag in een pop-up.
Hulp bij de kinderopvangtoeslag aanvragen
Als ook de informatie in de pop-up achter het vraagtekentje niet voor voldoende informatie zorgt om de kinderopvangtoeslag aan te kunnen vragen, kun je terecht bij de BelastingTelefoon. De BelastingTelefoon is op iedere werkdag bereikbaar, ook buiten de kantooruren om. Hier zitten medewerkers van de Belastingdienst voor je klaar om je te ondersteunen bij het aanvragen van de kinderopvangtoeslag. Ook voor andere vragen over toeslagen kun je bij de BelastingTelefoon terecht.