Het kindgebonden budget is een inkomensafhankelijke toeslag die de Nederlandse overheid toekent aan ouders met een lager inkomen. Dit kan gaan om tienerouders, ouders zonder werk, of ouders met laagbetaalde banen. Met het kindgebonden budget kunnen deze ouders de kosten voor het verzorgen van hun kinderen betalen. Het kindgebonden budget wordt vaak verward met de kinderbijslag. De kinderbijslag is echter een sociale uitkering die je naast het kindgebonden budget kunt krijgen van de overheid. Het een sluit het ander dus niet uit in dit geval! De toekenning van het kindgebonden budget verloopt via de Belastingdienst, die ook zorgt voor toekenning van de huurtoeslag, de zorgtoeslag en de kinderopvangtoeslag.
Houd er rekening mee dat je als ouder lang niet altijd in aanmerking komt voor het kindgebonden budget. Zo moet je altijd een of meerdere kinderen hebben die jonger dan achttien jaar zijn en mag je toetsingsinkomen niet over een bepaalde grens gaan om het volledige kindgebonden budget te krijgen. Wanneer je kinderen ouder dan achttien jaar zijn worden zij door de overheid als volwassenen gezien en dienen zij voor hun eigen inkomen te zorgen. Het is overigens niet zo dat wanneer je deze maximale inkomensgrens overschrijdt, je helemaal geen kindgebonden budget meer krijgt. Vaak wordt de hoogte van de toeslag in dit geval verlaagd, maar krijg je hier nog wel een deel van. Daarbij is het altijd aantrekkelijker om te werken, dan het kindgebonden budget aan te vragen. Met je werk verdien je vaak namelijk aanzienlijk meer dan wat je met het kindgebonden budget toegekend krijgt.
Kindgebonden budget online aanvragen
Je kunt het kindgebonden budget voor je kinderen online aanvragen via het beveiligde deel van de website van de Belastingdienst. Dit gedeelte noemen we Mijn Toeslagen, waar je met je DigiD op in kunt loggen. Zorg ervoor dat je dit altijd doet via je eigen computer, om te voorkomen dat kwaadwillende personen bij je gegevens kunnen komen. Ook is het belangrijk om je kindgebonden budget via een beveiligde internetverbinding aan te vragen, in plaats van via een WiFi-netwerk. Tegenwoordig is het voor hackers mogelijk om gegevens via een WiFi-verbinding af te tappen, waardoor zij toegang kunnen krijgen tot je inloggegevens van Mijn Toeslagen. Dit kan vergaande gevolgen hebben!
Het kindgebonden budget online aanvragen verloopt altijd via een beveiligde verbinding, mits je dit via de officiële website van de Belastingdienst doet. Je herkent de beveiligde verbinding aan het slotje in de adresbalk van deze website. Mocht dit slotje niet zichtbaar zijn, dan is het raadzaam om niet in te loggen op de website en eerst de hulp van bijvoorbeeld de BelastingTelefoon in te schakelen. Het kan namelijk voorkomen dat je per ongeluk op een nepwebsite van kwaadwillende personen terechtgekomen bent.
Het aanvragen van het kindgebonden budget is vrij eenvoudig als je eenmaal bent ingelogd op Mijn Toeslagen. Je dient voor het aanvragen van het kindgebonden budget een lange vragenlijst in te vullen met uiteenlopende vragen over je inkomen, je gezinssituatie, enzovoorts. Op basis van deze gegevens bepaalt de Belastingdienst vervolgens of je inderdaad recht hebt op het kindgebonden budget. Je kunt de status van je aanvraag voor het kindgebonden budget volgen in Mijn Toeslagen nadat je deze hebt ingediend.
Rekenhulp voor het kindgebonden budget
Het is aan te raden om voor je aanvraag voor het kindgebonden budget eerst een proefberekening te maken. Op de website van de Belastingdienst vind je een handige rekenhulp die dit gemakkelijker voor je maakt. Door verschillende gegevens in deze rekenhulp in te voeren zie je vrij snel of je recht hebt op kindgebonden budget en zo ja, in welke mate dit is. Soms krijg je namelijk een deel van het kindgebonden budget, omdat je inkomen hoger is dan de maximumgrens voor het volledige bedrag. Houd er rekening mee dat de hoogte van deze grens afhankelijk is van het totale toetsingsinkomen en het aantal kinderen wat je hebt.
Tip: houd voor het invullen van deze rekenhulp je aangifte van de inkomstenbelasting van vorig jaar bij de hand, evenals de inkomstenbelasting van een eventuele partner. Deze gegevens zijn nodig om je toetsingsinkomen te kunnen bepalen.
Hulp bij het aanvragen van het kindgebonden budget
Vind je het lastig om het aanvraagformulier voor het kindgebonden budget in te vullen, of lukt het je niet om het toetsingsinkomen te berekenen in jouw situatie? In veel gevallen staat er achter de vraag van het aanvraagformulier een vraagtekentje. Als je op dit vraagtekentje klikt krijg je een pop-up te zien waarin meer informatie wordt gegeven over de vraag. Mocht ook deze pop-up geen uitsluitsel geven, dan kun je terecht bij de BelastingTelefoon. Hier zitten iedere werkdag medewerkers van de Belastingdienst voor je klaar om hulp te bieden bij het invullen van de aanvragen voor verschillende toeslagen.
Houd bij het bellen met de Belastingdienst je burgerservicenummer bij de hand. Deze moet je vaak invullen of noemen bij een gesprek via de BelastingTelefoon. Zo kan de Belastingdienst controleren of je echt degene bent, wie je zegt te zijn.