De Nederlandse overheid biedt verschillende toeslagen aan voor mensen met een lager inkomen. Dit kunnen mensen zonder werk zijn, mensen die momenteel nog studeren, of mensen met een laagbetaalde baan. Toeslagen worden onder meer aangeboden in de vorm van een huurtoeslag, een zorgtoeslag en een kinderopvangtoeslag. Deze drie toeslagen worden als de drie belangrijkste Nederlandse toeslagen beschouwd, maar er zijn nog veel meer toeslagen waarvoor je mogelijk in aanmerking kunt komen. Om een toeslag aan te kunnen vragen, een toeslag te kunnen wijzigen, of een toeslag te kunnen stopzetten moet je op je Mijn Toeslagen inloggen. Dit is een beveiligde website van de Belastingdienst, waarop je al je toeslagzaken in een overzicht kunt terugvinden.
Nadat je een wijziging hebt doorgevoerd of bijvoorbeeld een toeslag hebt aangevraagd wordt je wijziging/aanvraag in behandeling genomen. Op het moment dat de wijziging/aanvraag wordt goedgekeurd krijg je hier een melding van in ditzelfde systeem. Zo kun je precies volgen welke zaken er momenteel nog lopen en welke zaken afgerond zijn. Het is vaak een fijn idee om te weten wanneer je de toeslagzaken geregeld zijn. Houd er rekening mee dat het zeker enkele werkdagen kan duren voordat de toeslagaanvraag geregeld is door de Belastingdienst.
Verschillende toeslagen in Nederland
Zoals reeds beschreven zijn de huurtoeslag, de zorgtoeslag en de kinderopvangtoeslag de meest aangevraagde toeslagen in Nederland. De huurtoeslag is bedoeld voor mensen die een woning huren met een maandelijkse huur die onder een bepaald maximum ligt. Je kunt hierdoor geen dure woning huren en alsnog huurtoeslag aanvragen. De hoogte van de maximale huurprijs wordt ieder jaar bijgesteld. Er zijn veel organisaties die zeker voor studenten woonruimte aanbieden waarvan de huurprijs net onder dit maximum ligt. Naarmate je ouder wordt kom je voor een steeds hogere maximale huurprijs in aanmerking.
De kinderopvangtoeslag is bedoeld voor ouders met een laag inkomen, waarvan een of meerdere kinderen naar de kinderopvang gaan. Het maakt hierbij niet uit of het om een kinderdagverblijf, een gastouder of een BSO gaat. Op basis van je inkomen en de kinderopvang wordt bepaald of en in welke mate je kinderopvangtoeslag aanvragen kunt. Met deze toeslag probeert de Nederlandse overheid mensen aan het werk te krijgen. Het wordt immers goedkoper om je kinderen naar een kinderopvang te brengen, waarmee je zelf tijd hebt om te werken.
Tot slot is ook de zorgtoeslag een veel aangevraagde toeslag onder studenten en mensen met een lager inkomen. De zorgtoeslag is bedoeld voor mensen die zijn aangesloten bij een Nederlandse zorgverzekeraar. Via de zorgtoeslag krijg je een deel van de verzekeringspremie voor je zorgverzekering vergoed. Het is van verschillende aspecten, voornamelijk je inkomen, afhankelijk, of en in welke mate je zorgtoeslag aanvragen kunt. Houd er rekening mee dat wanneer je net te veel verdient voor de gehele zorgtoeslag, je alsnog in aanmerking kan komen voor een gedeelte van deze toeslag.
Hoe kan ik toeslagen aanvragen?
Op de website van de Nederlandse Belastingdienst vind je handige rekentools waarmee het heel eenvoudig is om te berekenen of je in aanmerking komt voor een bepaalde toeslag. Vaak is dit afhankelijk van het inkomen wat je jaarlijks verdient via een werkgever, een eigen onderneming, of andere activiteiten. Het is raadzaam om je belastingaangifte van vorig jaar bij de hand te houden tijdens het invullen van deze rekentools. Je moet namelijk een toetsingsinkomen van een jaar eerder opgeven, omdat je vaak nog niet precies weet hoeveel je in het huidige jaar zal gaan verdienen.
Nadat de rekentool bepaald heeft dat je in aanmerking komt voor een van de toeslagen, kun je inloggen op Mijn Toeslagen. Op Mijn Toeslagen inloggen verloopt via een beveiligde verbinding, om te voorkomen dat kwaadwillende mensen bij je persoonlijke gegevens zouden kunnen komen of zelfs veranderingen in je toeslagen zouden kunnen aanbrengen. Het is sterk af te raden om het wachtwoord om in te loggen op Mijn Toeslagen ergens te bewaren of op je computer op te slaan. Hiermee zou het erg eenvoudig worden om op Mijn Toeslagen in te loggen als je computer gehackt is. Dit risico kun je vanzelfsprekend het beste vermijden!
Op Mijn Toeslagen inloggen met je DigiD
Op Mijn Toeslagen inloggen kan met je DigiD, wat vergeleken wordt met een online identiteitsbewijs. Aan je DigiD zijn alle persoonlijke zaken van jou als persoon gekoppeld, die bij de overheidsinstanties bekend zijn. Ook voor het invullen van de belastingformulieren aan het begin van ieder jaar dien je in te loggen met je DigiD. Nadat je op Mijn Toeslagen hebt ingelogd kun je alle zaken rondom de toeslagen regelen. Denk aan het aanvragen van toeslagen, het doorvoeren van wijzigingen, of het stopzetten van toeslagen. Het stopzetten van toeslagen is noodzakelijk als je meer bent gaan verdienen en niet langer in aanmerking komt voor toeslagen. Als je de toeslagen niet stop zou zetten, zou je het teveel ontvangen geld terug moeten betalen.